"W poszukiwaniu idealnej receptury trzeba doświadczyć każdego, nawet najdrobniejszego szczegółu
decydującego o finezji i lekkości smaku wykwintnej kawy."

NOWOŚĆ: Kawa zielona

 
Dyplom i nagroda Produkt Roku 2013 za Kawę Zieloną
Dyplom i nagroda "Produkt Roku 2013 za Kawę Zieloną", przyznana przez polskich zielarzy.


NAJBOGATSZE ŹRÓDŁO POLIFENOLI – SILNYCH ANTYUTLENIACZY

KAWA ZIELONA zawiera 60 000 MG/KG kwasu chlorogenowego

dla porównania

napar kawy palonej- 500mg/dcm3

czarna jagoda 2000 mg/kg

jabłko – 200 mg/kg

czereśnia – 400mg/kg


WŁAŚCIWOŚCI PROZDROWOTNE KAWY ZIELONEJ

Nasilenie się chorób cywilizacyjnych zwróciło zainteresowanie nauki naturalnymi przeciwutleniaczami występującymi w materiałach roślinnych. Dokładna analiza zawartości antyoksydantów wykazała, że jednym z najlepszych źródeł substancji antyoksydacyjnych jest kawa.


Naturalne ziarna kawowe są bogatym źródłem substancji fenolowych, uważanych za jedne z najsilniejszych wychwytywaczy rodników tlenowych. Wśród ważnych polifenoli występujących w kawie należy wymienić kwas chlorogenowy.
Aktualnie istnieje ogromna literatura naukowa wskazująca, że picie kawy ma ochronne działanie przed nowotworami piersi, jelita grubego, prostaty, jajników, wątroby, trzustki i nerek [Nkondjock 2009].
Kawa jest głównym źródłem kofeiny, która może działać jako supresor nowotworów, a także dwóch di terpenów, kafestolu i kawealu, które wywołują efekt porównywalny z przeciwnowotworowym działaniem enzymów II fazy zaangażowanych w detoksyfikację karcinogenów. Jak podano wcześniej, kawa jest także ważnym źródłem polifenoli, w tym fitoestrogenów ligninowych i flawonoidów, a w piśmiennictwie dobrze udowodniono, że polifenole wykazują właściwości przeciwnowotworowe.
Do szczególnie aktywnych związków należy kwas chlorogenowy, wyjątkowo silny przeciwutleniacz. Szczegółowa analiza chromatograficzna wykazała, że w skład kwasów chlorogenowych wchodzą trzy kwasy kafelylochinonowe, trzy kwasy ferulylochinonowe i trzy kwasy dikafelylochinonowe [Fujioka i Shibamoto 2008, Ferruzzi 2010]. Kwasy te przechodzą do ekstraktu wodnego.
Kwasy te stanowia 7-10% suchej masy w zielonej kawie, jednak podczas prażenia poziom ich wyraźnie spada. Regularne spożywanie kawy może więc być uznane za działanie profilaktyczne, chroniące człowieka przed chorobami nowotworowymi. Świadczą o tym wyniki licznych badań klinicznych i epidemiologicznych (prowadzone na tysiącach ochotników) oraz studia kohortowe (jednoczesna mega-analiza wyników studiów klinicznych i epidemiologicznych).



WSPOMAGANIE ODCHUDZANIA

9.04.2013 r Joe Vinson Ph D z University of Scranton opublikował pierwsze dowody na odchudzające właściwości kwasu chlorogenowego zawartego w niepalonych ziarnach kawy zielonej.

  • Połączenie naturalnie występującego w kawie kwasu chlorogenowego i kofeiny jest jedynym i niepowtarzalnym czynnikiem, który wpływa na regulację poziomu cukru we krwi, przez co kawa zielona stała się niezwykle skutecznym środkiem wspomagającym odchudzanie.
  • Bezwzględnym warunkiem stosowania kawy zielonej jest wykorzystanie tylko mytych odmian ziaren kawy gatunku arabika o wysokiej jakości, co gwarantuje, że tylko zdrowe bez defektów i właściwie przerobione ziarno ma najwyższą zawartość substancji biologicznie czynnych.


WITAMINY I MINERAŁY

Zielona kawa zawiera kilka witamin, włączając witaminę B1(tiamina), B2 (ryboflawina), kwas pantotenowy, kwas nikotynowy, witaminę B12 (kobalamina), witaminę C i kwas foliowy. Witaminy B1 i C ulegają zniszczeniu podczas procesu palenia, natomiast poziom kwasu nikotynowego zwiększa się na skutek rozpadu trigoneliny. Składniki mineralne stanowią około 5% suchej masy. Większość z nich jest rozpuszczalna w wodzie i dlatego znajduje się w filiżance kawy. Te składniki mineralne to wapń, fosfor, magnez, sód, potas, żelazo, miedź, cynk i mangan. Stosując typowe zalecenia żywieniowe, zauważyć można, że umiarkowane spożycie kawy przyczynia się do pokrycia dziennej dawki żelaza w 10%, potasu 26%, magnezu w 12% oraz chromu w 6% i miedzi w 8%.

KAWA A NADCIŚNIENIE

W piśmiennictwie nie ma zgodności czy stałe codzienne picie kawy może prowadzić do rozwoju nadciśnienia tętniczego. W większości prac opartych jednak na mało liczebnych grupach osób zdrowych nie obserwowano istotnego wzrostu ciśnienia tętniczego. Krótkotrwały wpływ kofeiny na wartość ciśnienia nie budzi wątpliwości. Kofeina zawarta w 1 filiżance mocnej kawy podnosi ciśnienie rozkurczowe u osób zdrowych o 3mmHG, u osób z nadciśnieniem tętniczym o 8mmHg. Na presyjny efekt kofeiny wytwarza się tolerancja, która powoduje, że dalsze spożywanie kawy ma minimalny wpływ na zachowanie się ciśnienia tętniczego. (wg Klinika – Przewodnik Lekarza AM – Poznań).

Cytowane piśmiennictwo
Grażyna Budryn, Ewa Nebesny - Fenolokwasy BROMAT.CHEM.TOKSYKOL.- XXXIX, 2006 STR 103-110
Bonita J.S., Mandarano M., Shuta D., Vinson J. 2007. Coffee and cardiovascular disease: in vitro, cellular, Animals, and human studies. Pharmacolog. Res. 55, 187-198.
Bravi F., Bosetti C., Tavani A., Bagnardi V., Gallus S., Negri E., 2009. Coffee drinking and hepatocellular carcinoma risk: a meta-analysis. Hepatology 46, 430-435.
Cämmerer B., Kroh L.W. 2006. Antioxidant activity of coffee brews. Eur. Food Technol. 223, 469-474.
Ferruzzi M.G. 2010. The influence of beverage composition on delivery of phenolic compounds from coffee and tea. Physiol. Behav. 100, 33041.
Franca A.S., Oliveira L.S., Oliveira RCS., Agresi PCM., Augusti R. 2009. A preliminary evaluation of the effect of processing temperature on coffee roasting degree assessment. J. Food Eng. 92, 345-352.
Fujioka K., Shibamoto T. 2008. Chlorogenic acid and caffeine contents in various commercial brewed coffees. Food Chem. 106, 217-221.
www.ascusa.net, portal.asc.

 

O mnie...

Od września 2012 roku na małą skalę wytwarzam kawę paloną, ziarnistą oraz mieloną. Dzięki zdobytemu doświadczeniu i moim znakomitym partnerom, mogę zaproponować kawę wyjątkową, inną niż "przemysłowe kawy", kawę moich marzeń.

Przez 40 lat pracowałam w Poznańskiej Palarnii Kawy Astra, w której pasja do kawy i satysfakcja z zadowolenia klienta jest piorytetem.

Ewa Jankowska

Dyplom i nagroda Produkt Roku 2013 za Kawę Zieloną
Dyplom i nagroda "Produkt Roku 2013 za Kawę Zieloną", przyznana przez polskich zielarzy.
 

Cafe Creator

Kawa ręcznie palona i schładzana tylko powietrzem - dzięki czemu zachowuje bogactwo aromatu. Tradycyjna metoda palenia kawy jest jedynym sposobem zachowania wyrafinowanego smaku i zapachu doskonałych odmian arabiki.

Długi, ręcznie prowadzony, naturalny proces prażenia pozwala we właściwym momencie przerwać wypalanie, wtedy gdy ziarna są już w pełni wykształcone i bardzo dobrze uprażone.

Zapraszamy do przeczytania niezwykle ciekawego artykułu o nowej kawie KAMERUN SANTA BLUE MOUNTAIN, dostępnej w naszej ofercie.

Kawa KAMERUN Santa Blue Mountain
 

Kontakt

Cafe Creator

ul. Leśnych Skrzatów
60-193 Poznań

Drzewko Firma Rodzinna